FUGLENE OVER SUNDET

★★★★★☆

Nicolo Donato fandt flere priser i udlandet for gennembrudsfilmen "Broderskab", men filmen måtte herhjemme nøjes med Robert- og Bodil-nomineringer. Nu er han tilbage med en film, der sætter fokus med de danske jøders flugt under besættelsen.

Temaet er blevet behandlet tidligere i dansk regi bl.a. i Bent Christensens "Oktoberdage" (1970)og "En dag i oktober" (1991), men næppe før så umiddelbart bevægende som her.
Nicolo Donato har allieret sig med en række af de samme skuespillere, som gjorde "Broderskab" så velspillet inklusive den altid seværdige David Dencik, der p.t. også kan nydes som knudemand i TV-serien "Bedrag".

Her leverer han en præcis indsats som den lidt bohemeagtig jazzmusiker, der pludselig konfronteres med en barsk virkelighed, da de tyske soldater en nat hamrer på døren til deres lejlighed i København. Sammen med sin hustru (betagende fremstillet af Danica Curcic) og deres lille søn forsøger de nu at komme til Gilleleje i håb om at finde en båd, der kan sejle dem til Sverige. Men hvem tør man stole på?

FUGLENE OVER SUNDET formår at få en gammelkendt historie til at virke ny, og scenen, hvor en af de jødiske flygtning må aflevere et smykke for at blive sejlet i sikkerhed, har et relevant budskab til vor tid. FUGLENE OVER SUNDET vover nemlig at relancere ordet "anstændighed", og det er ikke et øjeblik for tidligt.

Nicolas og Laura Bro, der også er søskende i virkeligheden, viser os på hjertegribende vis, hvordan forkerte beslutninger i en anspændt tid kan få fatale konsekvenser for familielivet. Eneste alvorlige fejlskud er Lars Brygmans halvhjertede forsøg på at agere præst – det tror vi simpelthen ikke på.

FUGLENE OVER SUNDET vil sagtens kunne indgå i undervisningssammenhæng i de lidt større klasser, der muligvis ville have lettere ved at opfatte alle replikkerne. For på det punkt afviger filmen desværre ikke mærkbart fra andre danske filmproduktioner.

Der skal dog mere end lidt mumleri til at ødelægge en ellers udmærket biografoplevelse, og FUGLENE OVER SUNDET er en film som alle store børn bør se med deres bedsteforældre.