TROLLS – 3D

★★★★☆☆

Mike Mitchell og Walt Dohrns TROLLS burde egentlig hedde "Troldene" på dansk, eftersom de faktisk har rødder i den nordjydske flække Gjøl. De viser siger også i animationsudgaven at være nogle festlige bekendtskaber og tilmed i nye børnevenlige farver.

Dreamworks Association fokuserer på en gruppe lalleglade trolde anført af den hyber-optimistiske Poppy, der i en årrække har danset og krammet i fred og fordragelighed. Kun den surmulende grå trold Kvist frygter, at de troldeædende Borkere pludselig dukker op igen, og en dag får han ret. En del af de andre trolde tages til fange, og sammen må Poppy og Kvist forsøge at glemme enhver uenighed og i stedet forsøge at befrie deres venner.

De får en uventet allieret i den uheldige og undertrykte Bork Birgit, der er ret lun på Borkernes leder, den unge Prins Gistle. Og hvad nu, hvis man kan lære Borkerne, at lykken er andet end at æde trolde?

TROLLS er er kær kulørt underholdning for mindre børn, men også voksne vil finde en række groteske situationer og morsomme replikker at glæde sig over i filmens 70er- og 80er-inspirerede univers.

Og så har filmen et ganske medrivende soundtrack – produceret af selveste Justin Timberlake. Han har også været med til at skrive filmens verdenshit, den potentielle Oscar-vinder "Can’t Stop the Feeling", som får danselysten frem i enhver. Soundtrack’et gør også glimrende brug af klasssiske popsange som "Sound of Silence" og "True Colors", og om det så er Edvard Griegs "Bryllupsdag i Troldhaugen", så finder den også sin plads på lydsporet.

Blandt de danske stemmer glæder man sig navnligt over den debuterende dubber Christopher (Nissen) i rollen som gnavpotten Kvist. Den populære sanger formår ikke blot at leve op til originalen rent sangligt, men imponerer også med sin naturlige replikbehandling og sin fine diktion. Mon ikke han snart er klar til at påtage sig en musical-rolle – f.eks. som "Pal Joey" – Sinatras gamle glansrolle?

Stine Bramsen kan bestemt også synge, men er mere nasal i sang såvel som skuespil, mens Sara Poulsen får skabt en rørende figur ud af den uheldige Birgit. Kun Jette Sophie Sievertsen har svært ved at leve op til sin opgave som Kok, men originalens Christine Baranski gør det heller ikke nemt for hende.

TROLLS er en musikalsk opløftende film med flere gode grin, og et oplagt bud på en god filmoplevelse for ungerne i efterårsferien.