KOLLEKTIVET

★★★★☆☆

Thomas Vinterberg og Mogens Rukovs teaterstykke KOLLEKTIVET blev kun en begrænset succes, da det spillede på Det Kongelige Teater, men en efterfølgende produktion i Østrig overbeviste Vinterberg om, at en filmversion var en god ide.

Et par af navnene på rollelisten er hentet fra Det Kongelige Teaters version bl.a. Julie Agnete Vang ("Rosita"), mens hovedrollerne, der på teatret blev smukt varetaget af Mikael Birkkjær og Benedikte Hansen nu spilles upåklageligt af filmstjernerne Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm.

Dermed genforener Thomas Vinterberg sine stjerner fra "Festen" og de får da også relativt mere plads end Birkkjær og Hansen gjorde. Det betyder også, at filmen i sidste halvdel er faretruende tæt på at knække, fordi at Vinterberg næsten glemmer kollektivet og istedet gør filmen til et ægteskabsdrama. Heldigvis leverer især Trine Dyrholm endnu en præstation af international kaliber, mens birollefigurerne – trods gode tilløb – ikke i tilstrækkelig grad får lov til at udfolde sig.

KOLLEKTIVET virker derfor noget uegal, selvom det voksende alvor også gavner filmen, og giver den noget mere tyngde end andre danske film om kollektiver som f.eks. "Fede tider" og "Det store flip".

Fremfor alt fornemmer vi en oprigtig kærlighed til miljøet og perioden, og det har måske i virkeligheden også været Thomas Vinterbergs største ambition med denne film: At vise de kvaliteter, der også var i en tid, som al for ofte blot latterliggøres.