NORDISK RÅDS FILMPRIS

★★★★★☆

De nominerede er:

EFTERSKALV (fra Sverige) *****

SPARROWS (fra Island) *****

UNDER SANDET (fra Danmark) *****

THE HAPPIEST DAY OF OLLI MÄKI (fra Finland) ****

LOUDER THAN BOMS (fra Norge) ****

Igen i år dystede fem film om Nordisk Råds film, men modsat så mange andre gange, var der i år virkelig spænding om, hvilken film, som vinder. Det er dog alle kvalitetsfilm,
der vidner om et generel høj filmstandard inden for Norden. Et faktum, der gerne i højere grad burde afspejle sig i billetsalget.

Samtlige fem film har mænd, som omdrejningspunkt for handlingen, hvilket forekommer uheldigt, når man nu ved, hvor mange vigtige historier, der findes om kvinder i Norden og hvor meget kvinder har bidraget til nordiske film – både før og nu.

Den svenske EFTERSKALV ("Efterskælv") og den islandske SPARROWS omhandler begge en ung mand, der skal omstille sig til et miljø, som er blevet ham fremmed, og han må kæmpe en svær kamp for at finde sit ståsted i tilværelsen.

THE HAPPIEST DAY IN OLLI MÄKI fortæller i sort/hvide billeder en autentisk historie om en uortodoks lokal bokser (Jarkko Lahti, der også medvirker i SPARROWS). Den danske UNDER SANDET sætter fokus på, hvorledes man fra dansk side brugte unge tyske mænd til at samle miner ind på de danske strande.

Fra Norge kommer LOUDER THAN BOMS, der tidligere på sæson modtog blandede anmeldelser i forbindelse med den danske premiere. Det er dog rent fortællemæssigt en ambitiøs film med en spændende international rolleliste anført af Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg. Joachim Trier ("Reprise") må også anses som den meste kendte instruktørprofil i konkurrencen.

Og vinderen af de 350.000 kr blev da også LOUDER THAN BOMS – den mest internationalt orienterede af de fem film, men også den mindst nordiske, eftersom filmen er engelsksproget. Så måske juryen burde genlæse retningslinierne for uddelingen af netop denne pris, inden uddelingen til næste år?