BJERGET

★★☆☆☆☆

Den israelske film BJERGET havde næppe opnået dansk biografpremiere, hvis ikke det var fordi den har danske medproducenter. Der er tale om en umådelig stillestående film, der tilsyneladende søger at skildre en kvindes bevæggrunde for at komme musegift i gryden med aftensmad.

Hun lever et temmelig glædesløst ægteskab med børn, og har kun sine børn til at stimulere åndslivet. Hun drages mod det sted, hvor midaldrende mænd i skjul af mørket hygger sig udendørs sammen med prostituerede – og man får i den grad mistanke om, at manden er en af dem.

Yaelle Kayam har således flere potente ingredienser til en spændende film, men intet sker. Vor hovedperson, der i sig selv er lidt af et bjerg, har ikke mange udtryk, og man kommer aldrig ind under huden på hende eller filmens øvrige karakterer. Kontakten til en palestinænsisk mænd kan ligne en diskret fælles flirt, men er i sidste ende blot et udtryk for kvindens ensomhed. Derfor forekommer slutningen også underlig melodramatisk – der er slet ikke bygget op til det rent dramatisk.

Man kan sagtens lave medrivende film om forsømte kvinder i religiøse samfund, men BJERGET bliver et mausolæum over den kedsomhed, den skildrer. Enkelte kønne scenerier kan slet ikke retfærdiggøre dette dræbende stileleben, der synes tynget af manglende handlekraft fra instruktøren Yaelle Kayams side.