SAGNET OM HELGA

★★★★☆☆

Frederikssund Vikingespil har efterhånden 65 år på bagen, men at dømme efter årets forestilling er der ingen planer om pensionering. Tværtimod kan årets opsætning bryste sig af en række kvaliteteter, som selv "Kong Arthur" i Ulvedalene kunne lære noget af.

Allerede ved ankomsten bliver man indhyldet i vikingestemningen for en række af de medvirkende står i deres kostumer og sælger diverse delikatesser og kunstgenstande relateret til vikingetiden. Man kan således både købe Mjød fra Ribe eller Vikingeblod, og er man sulten, kan man bl.a. vælge mellem gryderetten Ragnarok og Thyras deller! Der er også mulighed for at prøve at skyde med bue og pil eller at male et skjold!

Årets forestilling hedder SAGNET OM HELGA og er skrevet af Rebecca Wittenburg og Ida Bjørlig med inspiration hentet fra diverse sagn og sagaer. Historien fortælles forholdsvis klart og med et moderne feministisk strejf.

Der fokuseres på søstrene Helga og Sigrid, to velnærede kvindfolk ved godt helbred (kækt fremstillet af Klara Sofia Lind Witt og Sabrina J. M. Jensen). Vikingespillets flotteste fyr Benjamin Boraghi varetog skurkerollen som den fæle Dan. Denne eftermiddag fandt man dog størst dramatisk gennemslagskraft hos Nikki Jeffries i rollen som den voksne vølv Ragnfrid.

Vi fik både lurblæsere, hesteridt samt en hel del tørrede fisk, inden forestillingen blev rundet af. Det skortede heller ikke på røg, flammer og drabelige dueller. Og med langt over 100 medvirkende på scenen er Frederikssund Vikingespil rent fysisk en ganske overvælende oplevelse, som iscenesætteren Louise Schouw godt kan tillade sig at være stolt af. For den synes mere på bølgelængde med de helt unge tilskuere (der udgør en ikke uvæsentlig del af publikum) end Det Kongelige Teaters incestdrama i Ulvedalene, og så lever man gerne med, at al dialog er optaget på forhånd.