MATADOR

★★★★★★

af Christian Monggaard & Jacob Wendt Jensen

Forlaget Book Lab

Meget er blevet sagt og skrevet om TV-serien MATADOR, men tydeligvis ikke nok. Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard har nemlig begået en gigantisk hyldestbog på 436 sider – heraf flere i folde-ud format. Et værk, der bør havne under juletræet i alle ordentlige hjem, og så må man bare håbe, at familiens medlemmer tilsammen kan løfte den.

Bogen om MATADOR er et overflødighedshorn af nostalgi spækket med informationer, men aldrig kedelig. Det skyldes ikke blot forfatternes sans for detaljer i sproget, men også det overdådige billedmateriale fra optagelserne og det opfindsomme layout, der omfatter tegninger, rollerliste, produktionsoplysninger, manuskriptuddrag, rekvisitter, kostumeskitser og meget meget mere.

Mange nye og en del gamle interviews mikses med kyndige hænder og et væld af tidstypiske anmeldelser og breve inddrages og viser, at eftertiden heldigvis fik ret. TV-serien har forlængst bestået tidens test, og er måske den vigtigste komponent i den nationale erindring.

Herlige anekdoter om de medvirkende kalder de kærlige smil frem. MATADOR fremstår ikke blot som en hyldest til Lise Nørgaard og Erik Balling, men også til alle de mange skuespillere og teknikkere, der bidrog med deres professionalisme til det endelig resultat. Det virker kun ret og rimeligt, at de endelig får den plads, de fortjener via denne generøse bog om den definitivt største danske TV-bedrift nogensinde.

(Michael Søby)