SLANGENS FAVNTAG

★★★★★★

Den columbianske SLANGENS FAVNTAG overraskede mange ved at nappe en Oscar-nominering som bedste udenlandske film. Men det er vitterligt en fuldkommen enestående film, der fortæller en perspektiverende dobbelt-historie om de grusomme omkostninger ved kolonialisme.

Vi følger to forskeres seperate besøg i Amazona-junglen med over 30 års mellemrum – henholdsvis 1904 og 1940. Her træffer de en lokal mand ved navn Karamakate i deres søgen efter den sjældne Yakruna-plante, der menes at kunne helbrede dødelig sygdom.

Mødet med den unge og den ældre Karamakate er en rystende påmindelse om, hvilken udviklingen junglen og dens befolkning har været igennem. Den hvide mand har i sine fortvivlede forsøg på religiøs omvendelse, jagten på gummi etc. forvoldt uoprettelig skader på flere generationer af mennesker og på den natur, som vi alle er afhængig af.
Under den uforlignelig smukke facade ulmer der en indstængt vrede i Ciro Guerras film og en dyb kærlighed til og respekt for jorden og dens planter.

SLANGENS FAVNTAG bliver i en næsten semi-dokumentarisk stil et flænsende opgør med fortidens bødler, men også en afdæmpet men indædt insisteren på en ny verdensorden.