WAR WITCH

★★★★☆☆

Kim Nguyens kanadiske WAR WITCH har noget overraskende opnået en Oscar-nominering, for på trods af flere filmiske kvaliteter er den så pågående i sin følelsesmalkning, at man ender med at lægge afstand til projektet.

Historien om den lille afrikanske pige, der kidnappes af oprørere og bliver morder som 12-årig, fortælles til pigens uønskede barn og kan meget vel være sand. Men brutaliteten skygger næsten for troværdigheden, og hun er knapt nok blevet teenager, før hun føder sin uønskede baby alene og forladt, uden at vi får nogen forklaring på hvordan hun klarer det. Vi kommer heller aldrig for alvor ind under huden på filmens karakterer, selvom både billed- og lydside bestemt har sanselige kvaliteter.

På Berlin-festivalen hædrede man filmens unge hovedrollerhaverske, Rachel Mwanza, en sympatisk omend rigelig politisk korrekt gestus, der intet har at gøre med vurdering af skuespillerteknik. Og på trods af hovedpersonens alder bør man ikke tro, at her er tale om en børne- og ungdomsfilm. Tværtimod!