TOUR-BØGER:

★★★★☆☆

TOUR DE FRANCE 2022

af

Jonas Nyrup

Forlaget Helmin og Sorgenfri

Med sine 152 relativt små kvadratiske sider virker TOUR DE FRANCE 2022 umiddelbart som en beskedent bidrag til de mange bøger om Tour de France. Men TOUR DE FRANCE 2022 er faktisk den danske bogudgivelse om årets store sportsbegivenhed i Danmark, hvor pladsen udnyttes bedst.

Her får vi en grundig og præcis gennemgang årets etaper suppleret med en lang række velvalgte fotografier, der understøtter teksten. Brian Holm kommer med sine personlige vurderinger af de danske ryttere på de enkelte etaper og Rolf Sørensen står for den overordnede analyse.

Men det er Jonas Nyrup, der med sine systematiske tilgang til stoffet får skabt en helstøbt lille bog, som ganske vist ikke fylder meget under juletræet, men som meget vel kan blive den mest benyttede af alle Tour-bøgerne, fordi den formidler fakta og fest på den mest overskuelige måde.

(Michael Søby)

★★★☆☆☆

SIDSTE TOUR

af

Jørgen Leth og Jørn Mader

Forlaget Gyldendal

Vi lever i en tid, hvor der findes kommentatorer for snart sagt alt. Politik, mode og sport. Indenfor den sidste gren er det ikke usædvanligt, at decibelniveauet er højt, og klicheerne står i kø.

Der findes dog undtagelser. En af dem repræsenterer Jørgen Leth og Jørn Mader. I flere årtier kommenterede eller rettere fortalte de om det mest berømte og prestigefyldte cykelløb i verden – Tour de France. Nogle kaldte ligefrem de to herrer for lyden af sommer. Deres veje skiltes på smådramatisk vis. Mader havde alkoholproblemer, og Leth blev en kende træt af Maders bombastiske retorik.

I 5 år har de ikke set hinanden. Nu mødes de. Mødet er foreviget i den letlæste og ret underholdende samtalebog SIDSTE TOUR, som er kommet til verden i samarbejde med Christoffer Stig Christensen. Rammen for mødet er deres gensyn, som bedst kan betegnes som hjerteligt, venskabeligt, lidenskabeligt og nostalgisk.

Mødet har næppe krævet en skarp moderator, men blot en lydhør notar. De to er nemlig begge skåret godt fra tungebåndet, så snakken går lystigt med personlige anekdoter og sportslige meritter. Leth og Mader er begge enige om at gå eksperimentelt til værks og kalder det for en jamsession, hvilket hænger fint sammen med deres fælles kærlighed til jazz.

Tonen gennem bogen er således jovial og fyldt med begejstring. Man kan godt savne lidt mere uenighed og brod undervejs. Omdrejningspunktet er cykling, og cykelstjernerne fylder derfor meget på siderne. Navne som Coppi, Indurain og Fignon dukker op som perler på en snor. For nogle kunne det være navne på tøjmærker eller madprodukter, men for Leth og Mader er de lysende stjerner på cyklingens firmament.

Gennem deres samtaler får læseren også et indblik i de to herres egen indgang til cykelsporten. Begge dyrkede de cykling i deres ungdom i Odense og Århus. Det er nok heller ikke mange, der ved, at Jørn Mader som ung spillede med i bandet The Teenbeats, som havde Peter Belli som forsanger. Bogen tipper heldigvis aldrig over til at blive forherligende selvfortælling som andre samtalebøger.

Dertil er deres kærlighed til cykling for stor.
Blandt bogens bedste dele er hele planlægningen omkring cykelløb. Her tænkes både på research inden et løb og deres transport fra et sted til et andet under et løb – ofte i en Mercedes og til lyden af Jazz. Film taler de også om. Leth kalder Godard for genial og Truffaut en idiot.

Ingen tvivl om, at man er i godt selskab med de to herrer, men hvis man kender til deres virke og holdninger, er SIDSTE TOUR en smule forudsigelig og repetitiv. Den kan stadig anbefales for dens vidende og causerende tilgang til cykelsporten.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)

★★★★☆☆

TOUR DE FRANCE

af

Rolf Sørensen

Forlaget Helmin & Sorgenfri

Hvis man elsker at nørde cykelløb, vil Rolf Sørensens bog TOUR DE FRANCE være lige noget for en. Bogen er spækket med interviews med danske ryttere og fyldt med historiske billeder af cykler og cykeltrøjer. Sideløbende fortæller Rolf Sørensen lettere heroiserende om de syv Tour de France, han har kørt. En imponerede bedrift. Ikke nok med det så er Sørensen også den mest vindende danske cykelrytter gennem tiden.

Allerede i 2018 havde Rolf Sørensen i bogen ”Den store cykelalmanak” forudset, at talentmassen i dansk cykling var så stor, at danske ryttere kunne blande sig i alle internationale løb i nær fremtid. Den profeti kan man roligt sige er sket fyldest. Senest med Jonas Vingegaards spektakulære sejr i årets Tour de France. Et løb som Rolf Sørensen kommenterer for TV2. Ofte med følelserne helt ude på tøjet og altid med en sjov anekdote gemt i ærmet.

I TOUR DE FRANCE kommer læseren med på en tur gennem det danske cykellandskab. I interviewene med rytterne er ruten hyggelig og ligetil, mens bumpene og bestigningerne finder man i afsnittene om Sørensens egen deltagelse i Tour de France. Bogen er også krydret med fun facts, som at målområdet fylder 7 hektar land, og der bruges 3300 bannere langs ruten.

Blandt bogens største kvaliteter er det righoldige billedmateriale. Især de mange cykeltrøjer og cykler giver ikke bare et historisk overblik, men man bliver også klogere på udviklingen af design og teknologi. Dertil skal fotografen, der har taget billeder til interviewene roses. De sætter den helt ret stemning af engagement og dedikation.

Kernen i bogen er og bliver de mange interviews. Læseren kommer vidt omkring. Lige fra U23 landstræner Anders Lund, der indskærper, at cykling langt hen ad vejen handler om modenhed.

Derudover rummer bogen spændende samtaler med Michael Mørkøv om den teknologiske udvikling i form a wattmålere, pulsure og radioudstyr. Vi hører om Christopher Juul, der holder af at hænge ud i sin brors atelier i København. Og Jonas Vingegaard fortæller oprigtigt om præstationspresset.

Det er klart en fordel at have en vis portion viden om cykelløb, hvis man skal læse bogen, da den ikke udstyrer læseren med en generel introduktion til cykling og dens historie. Modsat kan den godt fungere som appetitvækker, hvis man blev fanget af Tour de France-feberen hen over sommeren.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)