SKJULTE MINDER

★★★★☆☆

af

Maggie O’Farrell

Forlaget House of Words


Det kræver fortælleteknisk talent at afvikle og sammenvæve to parallelle handlingsforløb. Den engelske forfatter Virginia Woolf er et glimrende eksempel herpå. Tænk bare på den flersporede roman "Mrs. Dalloway", hvor læseren følger flere karakterer og handlinger. Det samme gør sig gældende i den irske forfatter Maggie O’Farrells roman SKJULTE MINDER. På dansk er romanen "Det rette sted" allerede udkommet. Den orkestrerer ligeledes sin fortælling gennem komplekse fortællelag. Peter Bendtsen har med sikker hånd stået for den danske oversættelse af SKJULTE MINDER.

Kan to mennesker være forbundne, selvom de lever med 50 års adskillelse, er et spørgsmål, der melder sig, når man læser O’Farrells SKJULTE MINDER. Romanens to centrale karakterer er begge kvinder, der er lidenskabeligt interesserede i kunst. Lexie Sinclair har studeret på universitet i 1950’erne. Hun flytter fra Devon til London og arbejder nu som kunstkritiker. Hun har fundet sammen med den ældre og charmerende Innes Kent, der er hendes magasinredaktør. De holder til i det flamboyante Soho, og Lexie har store drømme for fremtiden, og livet tegner umiddelbart også lyst, efter hun har forladt sin søvnige fødeby.

I nutidens London møder vi den finske kunstner Elina, der kæmper med traumer efter en voldsom fødsel af hendes førstefødte søn Jonah. Hun bor sammen med filmklipperen Ted, der ikke husker meget fra sin barndom, men med tiden får Ted tilbagevende flashbacks, der på raffineret vis lader til at binde de to historier sammen. Deres forhold er skildret med en lang større detaljerigdom og forståelse for karakterernes følelser. Det er ikke kun interessant at læse om moderskabets genvordigheder, men ligeledes at få et indblik i, hvordan en nybagt far kan rammes i sine følelsers grundvold.

SKJULTE MINDER pendulerer ubesværet mellem de to kvinder Lexie og Elinas, hvis liv begge er fyldt med alt fra hverdagsforeteelser til altfortærende sorg. Der er langt mere tale om to psykologiske portrætter end et klassisk spændingsforløb. Det er både bogens styrke og svaghed, da den manglende dramatiske fremdrift kræver en del af læserens indlevelsesevne. Modsat er romanen en lyslevende skildring af to tidsperioder og to sammensatte kvinder. En meget dramatisk begivenhed i første del af bogen er dog med til at vende alting på hovedet. Læseren må naturligvis selv finde frem til, hvilke konsekvenser hændelsen får for resten af historien.

Maggie O’Farrell er uden tvivl en dygtig forfatter, der formår at flette flere fortælletråde sammen uden de bliver alt for filtrede. SKJULTE MINDER er en velskrevet roman med poetisk tilsnit og psykologisk indsigt. Den demonstrerer fint, at vi mennesker ikke er fritflydende øer, men nærmere forbudne kar på tværs af tid og sted.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)