DANSK FILM I 30’ERNE

★★★★★☆

Af Sandra Daniella Neerhøj

Forlaget Mellemgaard

Dansk film i 30’erne har i alt for mange år været den mest underbelyste periode i dansk filmhistorie. Den danske filmindustri skulle i lighed med alle andre filmlande have tid til at omstille sig fra de radikale forandringer som overgangen fra stumfilm til tonefilm medførte. Det kom også også herhjemme til udtryk i film af svingende kvalitet, men når det er sagt, er dansk film i 30’erne generelt langt bedre end de har ry for.

Det indtryk bliver bekræftet af Sandra Daniella Neerhøjs grundigt researchede og uhyre velkomne bog DANSK FILM I 30’ERNE, der øjeblikkeligt placerer sig blandt de vigtigste bøger om denne periode. Hele 575 sider illustreret med et væld af relevant materiale inklusive periodens ret vidunderlige filmplakater.

Bogens første 133 sider fokuserer på en række af de filmselskaber og filmpersonligheder, der satte deres præg på dansk film i de tidlige år. Ikke bare instruktører, men også eksempelvis de mest markante filmkomponister får deres eget lille kapitel ligesom en række kendte og mindre kendte skuespillere bringes i erindring.

Marguerite Viby og Ib Schønberg er stadig husket mange steder, mens navne som Sigfred Johansen, Mathilde Nielsen og Christian Arhoff kommer til ære og værdighed igen. Også så godt som glemte navne som Eigil Reimers, Ellen Jansø og barnestjernen Connie Meiling får en uventet men kærkommen renaissance.

Fra side 134 og frem til de afsluttende sider med litteratur- og kildehengivelser finder man intet mindre end en kronologisk gennemgang af samtlige danske spillefilm i 30’erne. Hver film forsynet med credits inklusiv spilletid, en fuldstændig oversigt over medvirkende og hvilke roller de pågældende varetog.

Desuden får man et fyldigt handlingsreferat og relevante fakta om den pågældende film samt såvel forfatterens som pressens mening om filmen.

Det er en imponerende og uvurderlig indsats, som Sandra Daniella Neerhøj har ydet for dansk film. Og da et hav af danske film fra den danske filmskat p.t. kan streames på Nordisk Film Plus for en lille 50’er, så har man med bogen i hånden en glimrende værktøj til at fordybe sig i og forstå 30’erne danske film. Det bør alle med interesse for dansk film – før og nu – unde sig selv.

(Michael Søby)