VILJEN TIL SEJR

★★★★★☆

På Teatret ved Sorte Hest kæmpes og sejres der stort i øjeblikket. Lene Vestergård og Vigga Bro har nemlig finpudset teksten til den forestilling, der for næten 20 år siden bjergtog anmelderne, og som nu gæstespiller toptrimmet og skarp – ligesom hovedrolleindehaveren selv.

Man har svært ved at forestille sig, at Lene Vestergård skulle have været bedre dengang, for hun får samtlige karakterer i historien om Shakespeares Coriolanus til at fremstå lyslevende for vore øjne.

Erling Hjernøs meddigtende musik- og lydkulisse krydrer Vigga Bros nuancerede iscenesættelse, men forestillingen står og falder med Lene Vestergård, der synes at øse af talentets fulde omfang og favne alt hvad hun kunne og kan.

Hun virker forbløffende overbevisende som den krigeriske Coriolanus, og er ikke mindre magtfuld i rollen som hans beregnende moder. Her får Lene Vestergård et format, der samtidig minder os om, hvorledes kvinder i generationer er blevet negligeret i historiebøgerne. Fordi historiebøgerne blev skrevet af mænd.

Titlen VILJEN TIL SEJR passer da også i ligeså høj grad på Coriolanus’ mor (som vi senest har set gestaltet af Vanessa Redgrave i Ralph Fiennes’ filmatisering). Men mest af alt på Lene Vestergård, som her yder en sand kraftpræstation. der ligner kulminationen på en fornem karriere.