MUD

★★★☆☆☆

Instruktøren Jeff Nichols’ forrige film "Take Shelter" fik en pæn modtagelse i USA, mens det danske publikum var mere forbeholden. Samme skæbne kan meget vel overgå Nichols’ seneste værk, MUD.

Der er tale om et sindigt sydstatsdrama, men langt fra den velkendte Tennesee Williams-tradition. Jeff Nichols giver sig rigtig god tid til at fortælle om to teenagedrenge, der i al hemmelighed hjælper MUD, en efterlyst morder med at flygte.
Miljøskildringer forekommer eminent, men med en spilletid på over to timer virker filmen næsten en time for lang. Først en halv time før mål kommer der lidt fut i fortællingen, og der var ungerne på Buster Filmfestivalen i al fald stået af.

MUD sætter sig også mellem to stole for med de to unge i front, kan man godt tro, at der er tale om en ungdomsfilm. Men de fleste unge mennesker orker ikke filmens tempo, som muligvis er autentisk men stadig kedsommeligt.

Nichols, der også har ansvaret for det omstændelige manuskript, har fået filmens to unge til at spille med megen naturlighed, der lover godt for fremtiden. Hovedrolleindehaveren Tye Sheridan har da også i mellemtiden vundet talent-prisen på årets Venedig filmfestival for filmen "Joe", så han er godt på vej.

Men det er selvsagt Matthew McConaughey som MUD, der løber med opmærksomheden som den lidt forhutlede men ikke ganske usympatiske MUD. Reese Witherspoon får derimod for lidt ud af rollen som MUDs elskede.

Man kan vælge at nyde MUD for dens kønne billeder fra sydstatssumpen …men man kan også lade være.