THE MISSING PICTURE

★★★★★☆

CPH:DOX har samarbejdet med Cinemateket omkring visningen af månedens dokumentarfilm, THE MISSING PICTURE, et både originalt og tankevækkende værk om livet under Pol Pots diktatur. Instruktøren Rithy Panh, der blev hædret med en særpris på den allerførste Copenhagen International Film Festival, mistede selv en del af sin familie under de store menneskeudrensninger i Kambodia, hvor ca. 2 millioner af hans landsmænd omkom.

Nogle gamle filmruller med enestående optagelser fra den grusomme tid viser glædesløse individer, der slider sig op i gigantiske arbejdslejre, alt imens Pol Pot og hans mænd spankulerer smilende omkring. Smilet var en luksus, som borgerne ikke kunne tillade sig. Rithy Panhs kup består i, at han supplerer optagelser med rekonstruktioner af levevilkårene. Ved hjælp af et utal af små træfigurer får han fyldt de filmhistoriske huller ud, og gjort det hårde og triste liv nærværende for udenforstående. Til tider forekommer de små træansigter med deres mørke dybe øjne mere udtryksfulde end de disillusionerede ansigter, vi præsenteres for i dokumentaroptagelserne.

Kontrasten mellem de sort/hvide billeder og de malede træfigurer bruges raffineret og mod slutningen vover Rithy Panh tilmed at blande de to med stor effekt. Og mens de afsluttende credits ruller over skærmen, præsenteres vi for små trædukker af filmholdet. Her ser man endelig de smil, som en hel generation af cambodianere blev berøvet.

THE MISSING PICTURE vises med engelske undertekster og fransk fortæller-stemme.