THE FIFTH ESTATE

★★★★★☆

Det vrimler efterhånden med film om internet-fænomener – tilmed også gode film som "The Social Network" og "Jobs". WikiLeaks-filmen THE FIFTH ESTATE ¨holder heldigvis niveauet.

Instruktøren Bill Condon har da også tidlige lavet begavede film som "Gods and Monsters" og "Kinsey" og er også denne gang velsignet med et glimrende manuskript af Josh Singer. Fint afvejes såvel positive som negative konsekvenser af WikiLeaks samtidig med at få får et indblik i folkene bag.

Benedict Cumberbatch får sit store filmgennembrud som Julian Assange, som han går til en fascinerende skabning med et ego på størrelse med ambitionsniveauet.

Daniel Brühl er også glimrende som hans nærmeste medarbejder, og kan meget vel løbe ind i en Oscar-nomineringen for denne film eller Ron Howards "Rush".

Men samtlige roller synes godt besat og man tilgiver næsten Dan Stevens. at han forlod "Downton Abbey" for at spille glat journalist i denne film. Sjovt er det også at se Alicia Vikander fra "En kongelig affære" i en nutidig rolle – og behagelig fri for svensk accent!

Sidst men ikke mindst bør klipperen Virginia Katz fremhæves for at holde filmen flydende i et højt tempo, selvom handlingen udspiller sig over det meste af kloden.

THE FIFTH ESTATE er heldigvis blevet mere end en ordinær spændingsfilm og skal nok skabe debat om ytringsfrihed. Om konklusionen så bliver i WikiLeaks-skaberens ånd må den enkelte afgøre med sig selv.