LØVERNES KONGE – 3D

★★★★★★

Walt Disney-studioernes LØVERNES KONGE blev et af højdepunkterne i tegnefilmens come-back i starten af 90erne. Historien har stadig tyngde og er strengt taget Hamlet – men med happy end. Det visuelle udtryk kan ses som en videreudvikling af et andet Disney-mesterværk "Junglebogen", og ligesom den har også LØVERNES KONGE et soundtrack, der kan stå på egne ben. De danske stemmer er tæt på at være ligeså gode som originalerne – med Henrik Kofoeds Timon som et festligt højdepunkt.

Elton John og Tim Rice vandt Oscar for kærlighedsballaden "Can You Feel The Love Tonight?", men det musikalske højdepunkt i filmen bliver dog "Cirle of Life", der på magisk vis omkranser den næsten mytiske beretning om den lille Simbas vej til tronen. Det er også her, at det autentiske afrikanske touch, som filmen gennemstrømmes af i Hans Zimmers ligeledes Oscar-belønnede underlægningsmusik, for alvor trænger igennem. Intet under at LØVERNES KONGE også er blevet en original og anerkendt scene-musical!

3D effekten opleves tydeligst i diverse dyreoptog, men igen virker det som om, at det i højere grad er økonomisk genvinst i forbindelse med relancering end egentlig kunstnerisk nødvendighed, der danner baggrunden for 3D-filmenes renaissance. Det synes i sidste ende ikke afgørende, for LØVERNES KONGE var og er et hovedværk i animationsfilmens historie i lighed med "Snehvide og de syv små dværge", "Peter Pan", "Lady og vagabonden", "Aristocats" og "Skønheden og udyret".