EAST BY SOUTHEAST

– NYE FILM FRA CENTRAL- OG ØSTEUROPA

Standarden inden for central- og østeuropæisk film er stadig stigende. Dels fortælles der en række dybt relevante historier og dels er det tekniske niveau mærkbart bedre. Derfor er det med at benytte chancen for at se det bedste af det bedste fra disse oversete filmlande, når Cinemateket i oktober og november byder på en omfattende filmkavalkade.

Visuelt mest overdådig er sigøjnerfilmen PAPUSZA fra Polen. I sublime sort-hvide billeder giver filmen baghjul til hovedparten af de vestlige film, vi har set i de danske biografer i år. Også den anden polske film, Teddy-vinderen IN THE NAME OF… har en billedside af stor skønhed samtidig med at den fortæller en ganske vovet historie om maskulinitetens mange facetter.

Den ungarnske AGLAYA står i gæld til både Fellini og Kusturica med sit cirkusprægede univers ligesom IN THE SHADOW fra Tjekkiet synes inspireret af 40ernes film noir. Men i begge tilfælde forstår folkene bag at bruge inspirationen til gøre en lokal historie nærværende for det store publikum.

Festivalens omfatter heldigvis også seværdige dokumentarfilm. IGRUSHKI giver et rystende indblik i levevilkårene i en udkant af Lithauen. MATCHMAKING MAYOR tager os med til en stadig mere affolket del af Slovenien, hvor borgmesteren på det nærmeste tvinger byens singler til fest i håb om, at det afstedkommer øget befolkningstal.

Mandsdominerede lokalsamfund finder vi også i den georgiske IN BLOOM, der tegner et bevægende portræt af to unge pigers dagligdag samt i den serbiske CIRCLES, hvor man forsøger at gøre op med fortidens synder for at komme videre. Dejan Cukic yder en stærk præstation som forbitret aggressiv far.

Estland bidrager til festivalen med MUSHROOMING, et noget syret komedie-drama, og mændene i den tjekkiske FLOWER BUDS forekommer heller ikke upåvirket, mens kvinderne stiller op til en nøgenkalender. Finest er dog den kroatiske NIGHT BOATS, der med både humor og poesi skildrer alderdommens tvetydige sødme.

Sidst men ikke mindst byder Cinemateket på en sært fascinerende film med titlen VANISHING WAVES. Det viser sig at være noget så usædvanligt som teknisk set ganske veludført science fiction fra Litauen.

EAST BY SOUTHEAST er med andre ord både geografisk og genremæssigt et alsidigt program. Men frem for alt byder den på vinduer til dele af verden, vi ved alt for lidt om.

IN THE NAME OF… *****

CIRCLES *****

MATCHMAKING MAYOR ****

IN BLOOM ****

MUSHROOMING **

IN THE SHADOW ****

PAPUSZA *****

FLOWER BUD ***

AGLAYA ****

NIGHT BOATS *****

IGRUSHKI ***

VANISHING WAVES ***