SKAM 3

★★★★☆☆

Line Mørkeby hittede tidligere på året med et stærk stykke dramatik om DANNER, grevinde med meget mere. Nu slår Mørkeby til igen i en helt anden genre – nemlig med tredje del af en moderne teatersaga baseret på Julie Andems norske tv-serie "Skam".

Netop tredje sæson vakte enorm opsigt – ikke blot i Norge – på grund af dens frimodige og overbevisende skildring af to unge fyres kærlighedsforhold. Derfor var forventningerne også store til netop denne del af serien, men de bliver heldigvis indfriet på Aveny-T. Får tredje del ikke helt samme format som etteren, så er den dog en tand bedre et to’eren, der mest levede via via de to hovedkarakterer.

Også i SKAM 3 er hovedrolle-duoen et aktiv for forestillingen. Lue Dittmann Støvelbæk, der spiller Isak, og Nikolaj Groth, som agerer Even, har da også begge spillet homoseksuelle før i tv-serier – henholdsvis "Herrens veje" og "Rita". For Lue Dittmann Støvelbæk bliver rollen som Isak en form for gennembrud, og man forstår sandelig godt, at han kan tabe sit hjerte til Nikolaj Groths smukke Even.

Men også siderollerne fremstilles glimrende denne gang. Andreas Dittmer får i denne tredje del lov til at folde sin karakter Eskil ud, så han ikke bare blive afsindig morsom, men også ganske rørende og med en fin værdighed. Et foreløbig karrierehøjdepunkt for den talentfulde Andreas Dittmer.

Nævnes bør ligeledes Ferdinand Gomez Glad Bak, der som heterovennen Jonas undgår alle dumme klicheer. Nanna Filding Koppel er skæg som Vilde, men pigerollerne er ikke de mest markante i tredje del. Og faktisk foretrækker man Fanny Bornedal i rollen som Isaks ven, Magnus.

Anders Lundorph skabte den uforglemmelige Reumert-belønnede "Boys Don’t Cry", der også har spillet på Aveny-T og gør nu kunstnerisk comeback. SKAM 3 vil tilfredsstille fans af serien, men også friste en hel anden målgruppe, som blot holder af nænsomt og nuanceret ungdomsteater.

Teaterchef Jon Stephensen har atter formået at løfte opgaven med sit unge hold, og vi glæder os allerede til SKAM 4.

(Michael Søby)