BETTIES TUR

★★★★★☆

Der er film, der i den grad bæres af en enkelt skuespillerpræstation, og en sådan er Emmanuelle Bercots BETTIES TUR ("Elle S’En Va"). Men når skuespilleren hedder Catherine Deneuve, giver det god mening, for er der andre, der har formået af holde så højt et niveau i mere end et halvt århundrede ?

Bettie leder en lille restaurant i en flække i Bretagne. Hun bor med sin gamle mor, men har en affære med en mand, der dropper hende til fordel for en ung pige. Betties verden bryder sammen, hun får behov for at komme væk, så hun starterbilen og kører ud i det blå.

Blandt filmens mange fine detaljer er et rørende møde mellem Deneuve og en anden af fortidens store franske sexsymboler, Mylène Demongeot. Helt tilbage i 1957 modtog Mylène Demongeot en Bafta-nominering for gennembrudsrollen i Arthur Miller-filmen "Heksejagt" overfor Yves Montand og Simone Signoret, og der er en smuk pointe i, at hun og Deneuve mødes til en genforening af skønhedsdronninger. Men turen rundt i det skønne Bretagne er også en sjælerejse, der bringer nærværet i forhold til andre mennesker tilbage inklusive datteren og barnebarnet.

Catherine Deneuve gør hele denne udvikling troværdig og bevægende, og viser samtidig, at også ældre kvinder kan have behov for lidt tilfældig sex. Intet under, at Det Europæiske Film Akademi i år har valgt at tildele Catherine Deneuve deres største hæderspris, for hun forbliver en af fransk filmhistories mest dyrebare skatte.