FILL THE VOID

★★★★★☆

Lad dig ikke skræmme af de engelske undertekster. FILL THE VOID er en sjælden fin film, der viser en ung piges dating-vilkår i en jødisk-ortodoks verden.

Rama Burshteins spillefilmsdebut virker autentisk i sin miljøbeskrivelse og i sit portræt af 18-årige Shira, der står foran at skulle giftes med en jævnaldrende fyr. Men da fyren dropper forlovelsen og Shiras storesøster dør i barselssengen, er situationen pludselig en anden. For Shiras mor ser helst enkemanden forbliver i familien, så hun ikke mister kontakten til det nye barnebarn. Enkemanden har nemlig en kone på hånden i Belgien og er ikke intereseret i Shiras anden storesøster, så presset er nu på Shira.

Shiras eneste støtte er den rebelske armløse tante, men da moderen erfarer, at tanten taler imod alliancen mellem Shira og hendes svoger, enkemanden, truer hun tanten. Er beslutningen op til Shira eller bliver hun manipuleret hen til brudesengen? Og hvad er alternativet for en pige som Shira?

FILL THE VOID åbner vores øjne for den subtile kvindeundertrykkelse som synes indbygget i det mandsdomininerede jødisk-ortodokse samfund. Det usædvanlige ved filmen er, at den ikke bare bebrejder mændene, men i høj grad også gør moderen til skyldig, fordi hun heller vil presse sin yngste datter til et uønsket ægteskab end undvære sit barnebarn.

Hadas Yaron er fuldstændig bedårende som den lille pige i dramaets centrum og vandt da også prisen for bedste kvindelige hovedrolle på Venedig Film Festivalen sidste år. Hvor er det dejligt, at vi endelig får mulighed for at opleve hende og filmen i Cinemateket.