ONDT BLOD

★★★★★☆

En skolelærerinde er forståeligvis på randen af nervøst sammenbrud pga sine støjende og sexistiske elever. Da en af dem taber en pistol i klassen, griber hun den og chancen for at få ro.

Endelig kan hun undervise i Schiller og samtidig få sagt eleverne nogle ubehagelige sandheder. Men pistolen overtager mennesket, og snart bliver det uklart hvem der egentlig er skurk og hvem der er offer.

ONDT BLOD har meget rette vakt opsigt flere steder i verden på grund af sit provokerende men også debatskabende indhold, der i den danske udgave tilskrives Nurkan Erpulat og Jens Hillje. Presset på skolelærerne har aldrig været større end i disse år, hvor diverse etniske grupper både på godt og ondt sætte deres præg på undervisningen.

Skuespillet blev for få år siden filmatiseret i Frankrig under den internationale titel "Skirt Day", og indbragte Isabelle
Adjani endnu en César for rollen som lærerinden, der kortslutter. I filmen erstatter Moliere selvfølgelig Schiller, flere
omkommer og politiet inddrages. Samtidig synes filmen i den grad bygget op omkring Isabelle Adjani.

Men på Edison-scenen har man klogeligt satset på at lave en ensemble-forestilling, og det må siges at være lykkedes. Ikke mindst fordi eleverne spilles så vitalt anført af multitalentet Zaki Youssef. Anette Støvelbæk passer perfekt til rollen som den pæne lærerinde, der pludselig får nok. Og i Kamilla Bach Mortensen dynamiske instruktion fremstår ONDT BLOD som en af de seneste års væsenligste forestillinger.