Månedens biografi:

IKKE ET SEKUND SPILDT

af Jesper Langberg

Forlaget Gyldendal

★★★★★☆

Jesper Langberg har efter en imponerende alsidig karriere sat stop for karrieren, og endelig valgt at skive den selvbiografi, som han har afvist at lave i en årrække.

Det er der heldigvis kommet en fortrinlig selvbiografi ud af, og det tjener til hans medforfatter Danni Travns ære, at bogen synes at afspejle den Langbergske personlighed, man har kendt og elsket i en menneskealder.

Jesper Langberg fortæller ligefremt men kærligt om familien. Faderen, karakterskuespilleren Sigurd Langberg, var kendt og elsket i det ganske land for sine markante biroller i folkekomedier som "Bolettes brudefærd" og "Komtessen fra Stenholt".

Moderen opgav sin skuespillerkarriere, da børnene kom til. Og ikke mindst storebror Ebbe, der gik fra at være barnestjerne til at blive familieforsørger i en ung alder, mens han kæmpede med at forene sin homoseksualitet med et image som kvindeforfører.

Langberg beretter levende om de roller og kolleger, der har præget hans liv og karriere. Fra de tidlige år fremhæves en
Bodil-belønnet præstation i Knud Leif Thomsens urimelig oversete film "Sådan er de alle". Hans uforlignelige
Reumert-belønnede præstation som pædofil far i "Festen" omtales selvfølgelig også samt TV-rollerne i "Matador" og "Sommer".

Men Langberg virker ligeså hudløs ærlig mht sit privatliv, der omfatter tre ekskoner, et mangeårigt alkoholproblem og den
ensomhed og død, der nu lurer forude.

Et personregister ville naturligvis have været en luksus, men vi får i det mindste en kapitelinddeling. Og at IKKE ET SEKUND SPILDT er en mesterlig biografi, der lever op til sin titel, bør der ikke sås tvivl om.