WHAT MAISIE KNEW

★★★★★☆

Lad dig ikke skræmme af den vamle trailer. WHAT MAISIE KNEW er faktisk en god og uhyre velspillet film, der minder os – og især vor tids forældre – om hvor meget et barn i virkeligheden mærker, når det bliver kastebold mellem de voksne.

Lille Onata Aprile er indtagende som den tillidsfulde Maisie, der ser forældrenes ægteskab smuldre. Forældrenes nye partnere kommer pludselig til at sætte deres præg på Maisie hverdag, og selvom alle forsøger at beskytte Maisie i kampen om forældremyndigheden, så bliver det et langt stykke af vejen Maisie, det går ud over.

Julianne Moore leverer endnu en glimrende præstation som aldrende rockmamma i krise, og kan meget vel løbe ind i en
Oscar-nominering næste år.

Men samtlige roller synes godt besat. Steve Coogan tegner et præcist portræt af en far, der er opslugt af sine forretninger, men som er god til at pjatte med Maisie, når han endelig er til stede. Alexander Skarsgård agerer yderst troværdig som hans konkurrent og modsætning – en vatpik uden mål i livet, men med mere tid til den lille pige.

Endelig er Joanna Vanderham ret vidunderlig som barnepigen, der gradvist kommer til at spille en afgørende rolle i Maisies liv.

Kombinationen af to kvindelige manuskriptforfattere (Caroll Cartwright + Nancy Doyne) og to mandlige instruktører (David Siegel + Scott McGehee) fungerer optimalt. Vi forstår alle involverede parter, selvom vi langt fra bifalder deres handlinger.

Faktisk bliver WHAT MAISIE KNEW lidt af en gyser, fordi vi oplever alle de selvoptagne voksne set fra pigens synspunkt. Samtidig er WHAT MAISIE KNEW en virkelig tankevækkende film, der kryber ind under huden på publikum og bliver der længe efter, man har forladt salen.