THE PURGE

★★☆☆☆☆

Fremtidsgyseren THE PURGE (Udrensningen) udspiller sig i 2022 og fokuserer på de 12 timer om året, hvor alt er tilladt bl.a. at slå ihjel uden konsekvenser.

Hovedpersonen James Sandin (den belastende Ethan Hawke) har barrikeret sig godt sammen med konen og Mary og de to teenagebørn, og da han har scoret kassen på at sælge sikkerhedsudstyr til hele overklassekvarteret, skulle man jo mene, at familien var sikret.

Men ak – teenagedatteren har fået besøg af sin skydegale kæreste, og familiens yngste lukker en jaget hjemløs ind. Den slags gør man naturligvis ikke ustraffet i et overklassekvarter, og på rekordtid er fæstningen fyldt med maskeklædte mordlystne individer.

Som gyser leverer THE PURGE et langt stykke af vejen varen – den ER i al fald uhyggelig – men vi får aldrig en fornuftig forklaring på, hvorfor den skydegale kæreste vælger at gå amok.

Endnu mere problematisk virker instruktøren og manuskriptforfatteren James DeMonacos forsøg på at tilføje en moralsk/socialpolitisk morale til filmen. Skal man tage sig af de hjemløse, når man risikerer at miste en af sine kære, hvis man gør det??? Mest hyklerisk forekommer filmens pascifistiske budskab. Vi vil fred. Jo tak, men børn skal alligevel udstyres med skydevåben og da en af skurkene til slut rører lidt på sig, brækker husets frue lige for en god orden skyld næsen på vedkommende!

THE PURGE bliver dermed et helt igennem ubehageligt værk. Ganske fermt eksekveret, men også en gyser på mere end det ene plan, hvor det var tilsigtet.