NO

★★★★★☆

Chilenske Pablo Larrain blev tidligere på sæsonen hædret med en mini-kavalkade i Cinemateket, og nu har man mulighed for at opleve hans Oscar-nominerede politiske drama NO i ordinær dansk biografdistribution.

Som i de tidligere værker "Tony Manero" og "Post Mortem" formår Pablo Larrain på sindig vis at sammenslette en stærk personhistorie med et nærværende portræt af det diktaturhærgede Chile.

Vi genkender en række af hans faste stab i biroller, men denne gang har Pablo Larrain allieret sig med en international stjerne, mexikanske Gael Garcia Bernal ("…Og din mor!"). Han kvitterer med sin hidtil mest modne præstation som reklamemanden, der pludselig får ansvaret for den nej-kampagne, der skal vælte dikatoren Pinochet.

NO kunne have brugt mere fremdrift i historien, men det engagement, der gennemstrømmer filmen, kompenserer for det fuldt ud. No har da også en værdi, der når ud over dens filmkunstneriske meritter, fordi den så præcist skildrer en helt afgørende fase i Chiles turbulente historie.