GENTOFTE KINO af Poul Malmkjær

75 år – i filmens tjeneste

★★★★☆☆

Bogen om GENTOFTE KINO er en hyldestbog, ingen tvivl om det. Forfatteren Poul Malmkjærs velresearchede værk synes renset for kritiske bemærkning om biografen og dens mangeårige chef, Erik Hamre, og fejlslagne beslutninger som f.eks. en videoafdeling bliver omtalt med en næsten undskyldende venskabelig høflighed, man troede hørte en anden tid til.

Men det er også denne høflighed, der gør bogen om GENTOFTE KINO til en behagelig oplevelse, og man skal da også være et dumt svin, hvis man ikke kan anerkende Erik Hamres imponerende indsats med at udvikle GENTOFTE KINO – støttet af bl.a. hustruen Kirsten Dalgaard. Det er netop udviklingen i biografdriften igennem de 75 år, der synes at have hovedfokus i bogen, og kontrasterne mellem GENTOFTE KINO og de øvrige biografer – nedlagte såvel som nuværende – undgår heller ikke Malmkjærs opmærksomhed. Nils Malmros må finde sig i at se sit navn stavet forkert, men GENTOFTE KINO har da også primært lokal interesse.

Ikke alle historiske detaljer forekommer lige relevante idag, og de mange tal vil især glæde læsere med interesse for regnskab. Men hele herligheden garneres med udsøgte billeder og velvalgte tegninger, der ikke blot giver et indtryk af biografens enestående historie, men også demonsterer forfatterens lune og gode smag. I Poul Malmkjær har man tydeligvis fundet den helt rigtige formidler af netop dette stof, og GENTOFTE KINO skal nok vække gode minder samt lysten til atter at besøge Danmarks måske hyggeligste biograf.