FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND

★★★★☆☆

Michael Herbig har ikke kun produceret og instrueret FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND, men bidrager også til manuskriptet. Originaltitlen “Balloon” refererer til en virkelig hændelse, hvor to familier i 70ernes Østtyskland forsøger at flygte til vesten i en luftballon.

Det er der kommet en elementær spændende film ud af, der formår at være nogenlunde loyal overfor livet i Østtyskland – samtidig med at vi forstår udlængslen.

Michael Herbig lader hvert medlem af de to familier havde individuelle holdninger til flugten og vi fornemmer at den kollektive beslutning på flere måder også har sine omkostninger. Man tager afsked med familie, venner og kærester, man ikke kan være sikker på at gense. Selve turen med luftballon er også en tur forbundet med stor risici, da det østtyske politi havde ret til at skyde alle, der forsøgte at flygte.

Friedrich Mücke og Karoline Schuch virker begge overbevisende som det stadig mere pressede par, og Jonas Joldenrieder tegner et følsomt portræt af deres nyforelskede store søn. En næsten ukendelig David Kross, der i sin tid lod sig forføre af Kate Winslets komplekse nazist i “The Reader”, agerer på troværdig vis husvennen, der hjælper med at sy den famøse luftballon.

FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND er ikke blot endnu en film, der søger at stille det tidligere Østtyskland i et dårligt lys, men virker som et oprigtigt forsøg på at skildre en sand hændelse med vidt rækkende konsekvenser.