STALINS STØVLER

★★★☆☆☆

Teater Grob på Nørrebro lægger denne gang scene til dramatikeren og instruktøren Rhea Lehmans seneste opgør med en berygtet diktator. Sidste gang resulterede hendes samarbejde med Ina-Miriam Rosenbaum i en Reumert til sidstnævnte for forestillingen "Hitler on the Roof", og Rosenbaum er da også med på holdet i dette Stalin-opgør som et af hans kunstneriske ofre, uden dog at nå samme højder som sidst. Men det skyldes ligeså meget rollen som systemkritikeren Anna Akhmatova. For tonen i rollen og dermed også i stykket svinger fra det farceagtige til det højdramatiske i en grad, at publikum hægtes af.

Lars Knutzon har ellers fået lagt en god maske, så han faktisk ligner den gamle Stalin lidt, men stemmen virker knapt så magtfuld, som man kunne ønske. Ole Lemmeke kæmper hårdt for at give rollen som den danske professor mening, men svigtes på manuskriptplan.

Det spændende stof vil ikke rigtig samle sig i denne omgang, og måske skulle Rhea Lehman helt have udeladt professorrollen i denne konstruktion af et skuespil. Sympatiske holdninger er i al fald ikke nok til at skabe fængende dramatik, og trods filmklip fra bl.a. Eisensteins mesterværk "Panserkrydseren Potemkin" og stemningsfuld musik, keder man sig unægteligt undervejs.

En anden iscenesætter end dramtikeren selv kunne måske have redigeret bedre i stoffet og fået det til at fungere som en dramatisk helhed. Nu forlader man teatret med en vis ærgrelse, for her er virkelig tale om skønne spildte kræfter. Øv altså.