HENNING LARSEN – LYSET OG RUMMET

★★★★★☆

Jytte Rex indtager en hel særlig plads blandt danske instruktører med lyrisk smukke billeddigte som "Isolde" og "Den erindrende". Hun viser sig også at være den helt rigtige til at lave en dokumentarfilm om arkitekten Henning Larsen, for begge har de sans for lysets betydning i udformningen af et kunstværk.

HENNING LARSEN – LYSET OG RUMMET er ikke den sædvanlige kronologiske livshistorie, men snarere et portræt af en mand og hans inspirationskilder. Man fornemmer Jørn Utzons særlige betydning, men Henning Larsen har dog helt sin egen stil – også som privatperson, og selv hans tre kattekillinger synes valgt, fordi de klær rummet.

Er man ikke bekendt med Henning Larsens livsværk, kan man enkelte gange, hvilke af de mange bygninger, der har tjent som inspiration og hvilke han faktisk selv har designet, og det er selvfølgelig ærgelig, at hans hovedværk ikke kan studeres pga. af en manglende indrejsetilladelse til Saudi Arabien.

Men vi får alligevel en ganske enestående indsigt i og dokumentation for Henning Larsens genialitet. På trods af den tavshedspligt, som Maersk påduttede ham, taler Henning Larsen tilsyneladende frit for leveren om konflikten i forbindelse med det omstridte operabyggeri.

HENNING LARSEN – LYSET OG RUMMET er produceret af Jytte Rexs mangeårige partner Christian Braad Thomsen, og sammen har de begået en film, som man fristes til at kalde deres fineste.