EN KONGELIG AFFÆRE

★★★★★☆

EN KONGELIG AFFÆRE er på flere måder et majestætisk værk, og et godt bud på årets bedste danske film. En gloriøs kalorierig hofdessert med både øjenguf og god smag.

Mange har forsøgt at filmatisere det royale trekantsdrama, der er kernen i filmen bl.a. Erik Balling og Kaspar Rostrup. Men nu blev det Nikolaj Arcel, og det er han heldigvis sluppet godt fra.

I en krævende rolle som den i al fald tilsyneladende gale konge ses den unge talent Mikkel Boe Følsgaard. Han kvitterer for chancen med en uortodoks og modig præstation, der allerede har indbragt ham prisen for bedste mandlige hovedrolle i Berlin. Mads Mikkelsen forbliver i høj grad Mads Mikkelsen, men låner dog autoritet til rollen som manipolatoren Struensee, der ikke bare tiltusker sig magten i Danmark, men også gør kongens unge kone, Caroline Mathilde med barn. Hun spilles kønt men med flad replik og forstyrrende svensk accent af Alicia Vikander.

Filmens største problem er i det hele taget sprogtonen. Manuskriptet får fornemt formidlet den grundlæggende historie, men skuespillernes sprog virker til tider for moderne og flere replikker går direkte tabt i jagten på et (for) nutidigt sprog. Man har feks. svært ved at tro, at Cyron Melvilles har sans for Voltaire, hvorimod Bent Meiding kan sige sine replikker, så han ikke forråder, den tid han repræsenterer.
Det er tilmed historisk fejlagtigt, når der anvendes ord som svans i manuskriptet, det giver et helt forkert indtryk af seksuelle minoriteters synlighed i 1700-tallet.

Men som produktion betragtet undgår EN KONGELIG AFFÆRE ikke at imponere. Veteranen Manon Rasmussen lader sin formidable karriere kulminere med kostumerne til denne film. Rasmus Videbæks maleriske billeder må også betragtes som et foreløbigt højdepunkt i hans karriere. Og EN KONGELIG AFFÆRE står i stor gæld til feks. Stephen Frears sublime "Farlige Forbindelser", så er den i dansk sammenhæng et særsyn og en bedrift.