DET GLADE VANVID

★★★☆☆☆

Ta ikke fejl af titlen… DET GLADE VANVID er et ondt stykke. Dets satire over et skilsmissepars stadigt mere grusomme opgør orkesteret af overbetalte advokater levner ingen medfølelse for nogle af de indvolverede parter. Vi griner men latteren sidder fast i halsen. Det er muligvis tilsigtet, men det gør også DET GLADE VANVID til en kold og kynisk oplevelse.

Vibeke Wrede, der er sluppet bedre fra iscenesættelsen end fra den lidt tarvelige scenografi, forsøger ellers at tilføje
forestillingen små øjeblikke af oprigtighed og varme, men det virker ikke til at være i den ubarmhjertige forfatters
interesse. Han hedder Warren Adler og skrev ligeledes romanen "The War of the Roses", som senere blev til en ubehagelig film med Michael Douglas og Katheleen Turner.

Men Søren Østergaard og Ditte Gråbøl spiller dygtigt op til hinanden på Bremen Teater forud for en Danmarksturné: Han agerer selvfed og hævngerrigt bløddyr, mens hun bliver stadig mere ilter og ondskabsfuld. Michael Hasselflug tegner præcist et besk portræt af mandens åleglatte advokat, mens den kapable Birgitte Raaberg illuderer hans kvindelige modstykke med hang til golf og ferie i udlandet. Hasselflug og Raaberg kæmper også hårdt med en kunstig
stand-up indledning, der burde udelades helt.

DET GLADE VANVID rummer nogle meget præcise iagttagelser og advarsler i relation til en moderne skilsmisse, og kan bestemt ikke siges at være dårligt skrevet. Men det hjerteløse stykke danner samtidig grundlaget for en forestilling, som det så bliver meget svært at holde af – på trods af de virtuose orddueller mellem Gråbøl og Østergaard.