WAR HORSE

★★★★★☆

Steven Spielbergs seneste værk er klassisk på grænsen til det gammeldags, men samtidig så vellavet, at man må overgive sig. For ikke siden Clarence Brown i 40erne lavede den Oscar-belønnede "National Velvet" med Elizabeth Taylor i sin gennembrudsrolle har man oplevet så medrivende et hestedrama på film.

I overdådige billeder tilsat endnu en iørefaldende gang underlægningsmusik fra den uopslidelige John Williams følger vi en hests oplevelser før, under og efter 1. verdenskrig. Filmens lydspor er en oplevelse for sig, hvad enten man er til cikadesang eller kanonbulder.

Velspillet er filmen også. Den dobbelte César-vinder Niels Aarestrup (som vi sidst her set som gammel skurk i "Profeten") lyser op i en birolle som kærlig bedstefar, men navnet til trods, skulle han ikke have danske rødder. Det har derimod Nicolas Bro og til dels David Dencik, der også medvirker i mindre roller. Emily Watson synes næsten osse dansk efter hun fik sit verdensgennembrud i Lars Von Triers "Breaking The Waves", og gør også her en god figur som mor til hestens ejer.

WAR HORSE bygger på det Tony-belønnede skuespil af samme navn, men er i filmversionen gjort mere familievenlig. Det giver historien mindre kant, men gør den samtidig mere tilgængelig for et stor publikum. Historien får desuden et storladent episke format, der har sikret den en god håndfuld Oscar-nomineringer bl.a. som bedste film.