Premiere-galla: DEN DANSKE PIGE

Imperial Bio dannede rammen om et af de flotteste danske galla-arrangementer i mands minde i forbindelse med den premiereaktuelle Oscar-kandidat DEN DANSKE PIGE (“The Danish Girl”).

Unge piger svøbt i smukke klæder prydede Imperials trappe som en hyldest til de udsøgte periodekostumer vi ser i filmen om Gerda og Einar Wegener. Instruktøren Tom Hooper (der selv vandt en Oscar for “Kongens store tale”) har medbragte filmens to funklende stjerner:

Eddie Redmayne, der vandt Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle sidste år for “Teorien om alting” og igen i år kandiderer for rollen som den transkønnede Einar/Lili i DEN DANSKE PIGE. Og Alicia Vikander, der fik sit gennembrud i den danske film “En kongelig affære”, er nomineret for sin meget store birolle som Gerda i samme film.

Desuden er filmen nomineret for sine gloriøse kostumer og dekorationer. Ikke mindst det sidste har København en vis andel i, da det meste af handlingen udspiller sig i København takket være Copenhagen Film Fund ved Thomas Gammeltoft. Instruktøren Tom Hooper udtrykte da også fra scene sin uforbeholdne tak til Thomas Gammeltoft og Copenhagen Film Fund for et sublim samarbejde og tilføjede:

“Uden jer ville vi ikke have været her”.

Skuespiller Johannes Nymark (“Steppeulven”) holdt som indledning en personlig tale om det at være anderledes og blandt publikum var der da også indtil flere transkønnede og homoseksuelle, der kunne nikke genkendende til hans ord.

Hverken Alicia Vikander eller Eddie Redmayne kom til mikrofonen (formodentlig deres eget valg), men på pressemødet om eftermiddagen gav de begge udtryk for hvilken fornøjelse det havde være at optage film i Danmark.

Den store gallaarrangement, der omfattede champagne, kanapéer, Anthon Berg-chokolader med videre, tiltrak også en lang række kendisser fra ind- og udland.

Danske Casper Crump var for en kort stund hjemme fra USA, hvor han bl.a. spiller en markant rolle i en stor ny Tarzan-film og han har også en stor gennemgående rolle i en kanadisk TV-serie. Crump fik dog sit store kunstneriske gennembrud på det lille teater FÅR302 ved Nyhavn (hvor en stor del af DEN DANSKE PIGE er optaget) som trans i forestillingen “Sex, Vold, Blod, Snask”.

Skuespiller Ole Lemmeke ville heller ikke gå glip af DEN DANSKE PIGE, selvom han var i yderst attraktivt selskab i form af hustruen Una Arnbjørn. Lemmeke triumferede for nyligt på scenen med et uforglemmeligt portræt af Herman Bang, der indbragte ham både en Reumert og teaterpokalen, og Lemmeke har også vundet priser i både ude og hjemme for sin mange fine filmpræstationer.

DEN DANSKE PIGE fik øjnene til at løbe i vand flere steder undervejs, og bagefter kvitterede publikum med et stort og varmt bifald. Et tegn på at DEN DANSKE PIGE endelig var kommet hjem.