Månedens filmbog:

IB TARDINI

– 40 forrygende år i dansk film

af

Christian Monggaard

(Forlaget Frydenlund)

★★★★★☆

Christian Monggaard har virkelig fået producenten Ib Tardini til at åbne op for sine erindringer fra et langt liv i dansk film. Bogen gennemstrømmes af en kærlighed til filmmediet, men vi får også en indsigt i, hvilke udfordringer, man kan stå overfor, når der skal skabes film.

Ib Tardini viser sig at være en befriende uforstilt fortæller med betydelig psykologisk indsigt. Mindre præcis er han med historiske fakta, men dem formår Christian Monggaard diskret at justere. For selvom Jesper Klein ved gud havde fortjent en Bodil for Nils Malmros-filmen "Skønheden og udyret", så gik Bodil-statuetten for bedste mandlige hovedrolle det år til Peter Hesse-Overgaard for "Isfugle" af Søren Kragh-Jacobsen.

Monggaard har disponeret det store stof kløgtigt, og fortjener ros, fordi han også giver plads til omtale af mindre kendte produktioner som "Portland", "Smukke drenge" og Tardinis velnok sidste, den urimeligt oversete "Viceværten".

Eneste alvorlige savn er en oversigt over Ib Tardinis film. Men vi får til gengæld en fornuftig kapitelinddeling, navne- og titelregister samt et ikke ubetydeligt billedmateriale, der giver et indtryk af et omskifteligt men især festligt liv.