DOWNSIZING

★★★☆☆☆

Alexander Payne vandt Oscars for sine manuskripter til "SIdeways" og "The Descendants", og DOWNSIZING bærer heldigvis også præg af hans finurlige takling af diverse samfundsproblemer.

I Jack Nicholson-filmen "Rundt om Schmidt" adresserede han hungernød i Afrika og i den sort/hvide "Nebraska" stillede han skarpt på udkants-USA, hvor antallet af spøgelsesbyer synes stærkt stigende.

Med Sci-fi komedien DOWNSIZING fokuserer han på den globale overbefolkning. Den evige humanist Matt Damon spiller en mand, der sammen med sin hustru ser en økonomisk fordel ved at blive formindsket.

En nordisk videnskabsmand (professionelt omend uinspireret spillet af Søren Pilmark) har nemlig åbnet op for en forvandling til dukkestørrelse. Uheldigvis springer konen fra i sidste øjeblik, og han står nu alene i sin nye tilværelse i et lilleput samfund.

Han møder bl.a. en excentrisk homoseksuel overbo (festligt spillet af Christoph Waltz) samt en vietnamesisk rengøringskone (vittigt og rørende fremstillet af Hong Chau).

Trods titlen og nogle ganske velfungerende visuelle effekter handler Alexander Paynes seneste film i ligeså høj grad om evnen til at kunne omstille sig.

Resultatet virker dog rigeligt omstændeligt med en spilletid på næsten to timer og et kvarter, men originaliteten er der heldigvis, så tålmodige biografgængere vil også denne gang finder en del at glæde sig over.