THIS AIN’T CALIFORNIA

★★★☆☆☆

Marten Persiel har haft store ambitioner med sin dokumentarfilm THIS AIN’T CALIFORNIA. Han vil både fortælle historien om sin nu afdøde Skateboard-ven, tegne et portræt af skateboard-miljøet og give et indtryk af forskellen mellem Øst- og Vesttyskland set fra et teenage-perspektiv i 80erne. Samtidig blander han animation med østtyske TV-optagelser, nutidige interviews samt endeløse privatoptagelser af yderst svingende kvalitet med skateboard-ivrige ynglinge.

Så det er ikke så mærkeligt hvis Persiel har fundet materialet uoverskueligt, men det præger desværre også filmen, at instruktøren ikke i højere grad har forstået at trimme sit materiale og fokusere sin historie. At hans halvkriminelle ven tilmed skal kanoniseres som en anden Jesus-figur, fordi han falder som soldat i Afghanistan, virker usmageligt Det ville have klædt filmen med flere afdæmpede passager. Nu bombarderes vi med heavy metal og det der er værre, og bliver derved distraheret i at høre de pågældende interviews ordentligt. Men det kan der måske være en pointe i?

Ærgerligt, men THIS AIN’T CALIFORNIA spræller mere formmæssigt end godt er. Og nogen væsentlig dokumentarfilm kan man næppe kalde den, selvom man næsten får indtrykket af, at det var skateboardere, som forudsagde Berlin-murens fald. Derfor må man atter engang undre sig over, hvorfor man fra Cinematekets side har valgt at give en så defus og vidtløftig dokumentarfilm, så megen plads?