DEN STORE VENLIGE KÆMPE – 3D

★★★☆☆☆

Steven Spielberg er tilbage i sit rette element med sin naivistiske filmatisering af Roald Dahls DEN STORE VENLIGE KÆMPE. Man fornemmer ligefrem tråde tilbage til "E.T.", selvom den danske versionering er tæt på at spænde ben for oplevelsen.

Når man nu har kælet så meget for detaljerne i denne film, ærgrer det, at de danske stemmer slet ikke er på niveau med opgaven. Allerede fra første sætning – leveret på flat dansk – slår et kælent pigebarn fast, at denne film bliver en prøvelse for øret. Selv Søren Sætter-Lassen virker sært uinspireret i titelrollen, men han har også haft en travl sæson.

Gudskelov genkender man i det mindste Oscar-vinderen Mark Rylances milde blik og smukke træk hos den i grunden ikke særlig store men venlige kæmpe. Sminkeholdet har dog peppet ører og næse op, og tilhører ligesom teamet bag filmens visuelle effekter den absolutte topklasse.

Mest imponeret bliver man dog over filmens kulisser – hvad enten vi er i det fattige Dickens-inspirerede London (det er ikke tilfældigt, at bogen om "Nicholas Nickleby" dukker op i handlingen) eller hos dronningen på Buckingham Palace.

Det gør ondt at måtte undvære Penelope Wiltons raffinerede dialogbehandling, som man husker den fra "Downton Abbey", hvor hun var den eneste, der bare nogenlunde kunne følge med Dame Maggie Smith. På samme måde savner man i fatal grad Mark Rylances poetiske stemmeføring, der allerede har givet ham status blandt de største nulevende skuespillere.

Spørgsmålet er i det hele taget, om man overhovedet har vundet noget ved at udsende filmen med dansk tale. Med en spilletid på næsten to timer og nogle rigtig store uvenlige kæmper, så synes DEN STORE VENLIGE KÆMPE uegnet for småbørn. Teenageunger vil næppe være generet synderligt af den klunktede danske versionering, men også de stiller stadig højere krav til, at lyd og billede skal følges ad.

Mon dog ikke navnet Spielberg i sig selv er nok til at sikre publikumsuccesen? Vi har i al fald ikke set en mere opulent produktion med et barn i hovedrollen, siden Martin Scorseses "Hugo", og det storslåede har unægteligt altid klædt et biograflærred. Originalversionen af DEN STORE VENLIGE KÆMPE vil da også næsten givet havne på minimum fire stjerner.