Månedens interview:

ÁRON DARABONT

(Rite of Spring – Extended)

Áron Leon Darabont er navnet på den centrale danser i den Reumert-belønnede forestilling "Rite of Spring – Extended", der nu er tilbage i København og p.t. kan opleves på Teater V. i Valby. Men selvom Áron stadig er en ung mand har han allerede oparbejdet betydelig danseerfaring – og ikke kun indenfor moderne dans.

"Jeg var 7 år gammel, da jeg startede min grundlæggende ballettræning i byen Gyor (i Ungarn). Jeg var et hyperaktivt barn, der havde behov for at forbrænde en masse energi og gik også til gymnastik. Min bror var også danser, og blev en slags idol for mig, så efter at have set en lang række forestillinger i Gyor og Budapest, besluttede jeg mig for at blive moderne danser."

Udviklingen fra ballet til moderne dans blev en langsom proces. Áron havde på et tidspunkt planer om at danse med et kompagni i Ungarn, men da det økonomiske grundlag for truppen forsvandt, begyndte han at overveje, om han skulle søge til udlandet.

"Mr. Palle (Granhøj) afholdte prøver i Budapest, men desværre blev jeg forhindret, men hørte så, at han også afholdte prøver i Prag og besluttede mig at forsøge der. Det var første gang, at jeg forsøgte at få en rolle i udlandet, og jeg følte, at alle kiggede på mig. Jeg var den yngste blandt 50 dansere, men Mr. Palle kunne li’ mig, og til min overraskelse fik jeg jobbet."

Palle Granhøj er da også fuld af lovord om den unge danser:

"Áron er et multitalent, som jeg fandt på en audition i Prag for tre år siden. Han var god dengang, men nu er han blevet fremragende. Jeg faldt for hans uskyld, og kunne se, at der var så meget i ham, som han slet ikke turde vise. Han var sprudlende, men det kom ikke rigtig ud. Men så på et tidspunkt i prøveforløbet, da vi havde fået fuld tillid til hinanden sagde han:

"Jeg tror, det er her, at jeg tør overskride nogle grænser"

I dag tør han godt give los. Og der er ingen tvivl om, at han i løbet af meget kort tid bliver en international stjerne."

Áron tager dog de mange roser med en klædelig ydmyghed.

Hvad var den største udfordring ved at lave "Rite of Spring – Extended"?

"Nøgenheden var mit problem. Ikke så meget fysisk men mentalt. Det bryder jo ind i ens intimsfære, så det gælder om at finde en måde at løse det på. Jeg har en tendens til at blive overfølsom i den slags situationer og bliver jeg det, kan jeg gå i baglås. Men heldigvis var jeg omgivet af mennesker som kunne hjælpe mig, så det blev ikke noget stort problem. Vi havde "nøgne" fredage – som var en måde at forberede sig til at skulle optræde nøgen. At skulle vise sig nøgen foran publikum er dog noget andet, og en hel del sværere."

Árons trængsler gav dog pote, hans præstation blev rost til skyerne af anmelderne og cphculture.dk kårede ham som årets danser.

"Det var jeg virkelig glad for.", smiler han beskedent.

Forude venter en lille verdensturné, der bringer den unge Áron og hans kolleger til såvel Italien som Columbia. Men foreløbig gælder det forestillingerne på Teater V. i Valby.

"Jeg elsker at være i Danmark, og kan godt lide den danske mentalitet. Alle er så imødekommende og taler engelsk. Jeres sprog er også virkelig svært! Men det eneste jeg ikke bryder mig om er vejret, her er så koldt", griner den sympatiske danser.