Månedens CD:

SUMÉ

The Sound of a Revolution

★★★★★★

At den grønlandske rockgruppe SUMÉ har haft skælsættende betydning fremgår af en ny biografaktuel dokumentarfilm. Filmens soundtrack bærer den internationale undertitel The Sound of a Revolution, og det giver faktisk god mening, for gruppens sange nåede også international opmærksomhed.

Det er bemærkelsesværdigt, hvor rent og klart musikken stadig står, og man behøver faktisk ikke at kunne grønlandsk for at mærke den kraft og det engagement, der ligger bag musikken. Det ville dog have været et plus, hvis teksterne også havde været tilgængelige, men måske egner de sig i virkeligheden mere til at blive sunget end til at blive læst.
Selvom bandet ikke bestod af de største musikere i verden, var de bedre end som så. Og frem for alt havde de noget på hjertet og kunne udtrykke det som en hel generation af grønlændere tænkte og følte.

Set i bagspejlet er SUMÉ den vigtigste musikalske fornyelse, der nogensinde har fået fra Grønland, og derfor bliver filmens soundtrack en af årets vigtigste udgivelser. En påmindelse om hvad sang og musik kan i forhold til uendelige debatter og diskussioner.

Og lad os så håbe, at SUMÉ snart giver koncert i København!