KRIGEN

★★★★★☆

Tobias Lindholm, der skabte den bemærkelsesværdig KAPRINGEN, er tilbage med endnu en film, der fortæller en højtaktuel dramatisk historie. Vi følger kompagnichefen Claus på hans farefulde mission i Afghanistan, hvor har gang på gang må vægte sine mænds sikkerhed mod civilbefolkningens trængsler. Alt imens kæmper Claus’ hustru Maria med at få hverdagen med deres tre børn til at fungere.

Det bør siges til Tobias Lindholms ros, at han ingen nemme løsninger har på problemerne, men istedet søger at give så realitisk en skildring af dem, som overhovedet muligt. Og det er da også lykkedes for ham et langt stykke af vejen, selvom den afsluttende retssag skildres lige lovligt firkantet.

Miljøbeskrivelse i Afghanistan og soldatersammenholdet emmer af autenticitet, og både Pilou Asbæk og Tuva Novotna (skal alle årets store dramatiske kvinderoller i danske film spilles af udlændinge?) dækker deres roller med overbevisning.

KRIGEN kan dog ikke siges fri for fejl og navnligt irritererer det, at der igen mumles så meget, at vi mister en håndfuld replikker undervejs. Man aner også et strejf af selvhøjtidelighed over projektet, men heldigvis kommer Tobias Lindholm sikkert i land.

KRIGEN er ikke det mesterværk, som mange vil gøre den til – dets emne taget i betragtning – men derimod en rigtig god film om et væsentligt emne.