GIDEON’S ARMY

★★★★★☆

Det amerikanske retssystem præges i endnu højere grad end det danske af pengenes magt. Det ser man tydeligt i GIDEON’S HÆR, månedens dokumentarfilm i Cinemateket. Det heroiske produktionselskab HBO stiller skarpt på idealistiske advokater, der arbejder for retfærdighed fremfor penge, og får derved udstillet retssystemets urimeligheder.

Instruktøren Dawn Porter lader os følge disse advokater i deres daglige arbejde, og vi mærker, hvilke personlige omkostninger et liv som idealist kan medføre. GIDEON’S ARMY giver os håb om forandring og med sin stilfærdige humanisme får den os til at tro på menneskeheden. Stoffet kan umiddelbart lyde tørt, men filmen er dygtigt redigeret og virker forbavsende underholdende. Den spænder fra at være tankevækkende og bevægende til at blive både spændende og i sidste ende opløftende.

Man kunne ønske, at danske dokumentarister i højere grad tog mere komplicerede emner op som fremfor film om rockbands, personlige historier om familier med lig i lasten samt portrætfilm om cykelryttere og billedkunstnere. Der må være flere store historier derude og i al fald mere relevante.