REBECCA

★★★★☆☆

På Malmø Opera mangler man ikke mod. Denne gang har man satset stort på en østrigsk musical-version af Alfred Hitchcocks Oscar-vinder REBECCA baseret på Daphne du Mauriers roman. Og det må siges til iscenesætter Åsa Meldahls ros, at hun får fortalt historien. Titlen refererer ikke til den unge selskabsdame, der bliver gift med rigmanden Maxim de Winter, men til de Winters afdøde ex-kone, der stadig præger livet på de Winters hjem, Mandelay. Det skyldes ikke mindst husholdersken. den dæmoniske Mrs. Danvers, som forgudede sin frue.

Ida Högberg agerer den nye mrs. de Winter, en rolle, der på film blev varetaget af Joan Fontaine. Högberg virker typemæssig rigtig til rollen, og hun vokser med opgaven – også rent musikalsk. På samme måde fremstår Philip Jalmelid lige lovlig stiv i spillet til at begynde med, men lidenskaben får heldigvis snart overtaget og rent sangligt er han i særklasse. Hans kærlighedsduetter med Ida Högberg bliver da også forestillingens følelsesmæssige højdepunkt.

Nanna Grønvald var på premiereaftenen hæmmet en smule af sygdom, men hun satte trumf på i sit afsluttende nummer, og så kunne hun virkelig spille rollen som Mrs. Danvers.

Åsa Fång gav den hele armen som Mrs. Van Hopper, men det havde ikke meget med hverken Hitchcock eller Du Maurier at gøre. På lignende facon lyser Michael Segerström op som Horridge, der her bliver et vittigt og meget svensk one man-show.

Bengt Gômer har leget opfindsomt med scenografi og lys, men svigtes en smule af Visuel Relief, hvis videooptagelser fremstår som uskarpe. Forestillingens største problem er dog Ann Sofi Nybergs kostumer – et virvar af stilarter tilsyneladende både inspireret af comedia del arte, månebase Alpha og dragshows. Og hvorfor skal Mrs. Danvers bære noget, der mest af alt ligner en præstekjole?

Musikalsk set lever forestillingen heldigvis, og bortset fra en enkel svipser fungerer samarbejdet mellem sangere og orkester (under kyndig ledelse af Anders Eljas) upåklageligt. Så denne REBECCA kommer tørskoet i land, men ikke uden fejl og besvær.