DE FORBANDEDE ÅR

★★★★★☆

Anders Refn gør et uhyre velkomment instruktør-comeback med det episke drama DE FORBANDEDE ÅR. Endnu en dansk film om 2. verdenskrig vil kynikeren sikkert tænke, men ikke desto mindre en seværdig film af flere årsager.

Som altid når Anders Refn står i spidsen for en film er det en flot produktion, og både veltilrettelagt og velfortalt.

Omdrejningspunktet er ægteparret Karl og Eva Skov, der ved filmens start fejrer sølvbryllup i luksusvillaen på Strandvejen netop, da tyskere invaderer Danmark. I to-en-halv-time følger oplever vi så hvordan samarbejdspolitiken med Danmark og Tyskland rent faktisk splitter familien Skov.

Karl Skov er direktør for en større virksomhed, og hans entreprenante tilgang til livet får fatale konsekvenser for hans hustrus bekendte, og det er heller ikke med Fru Evas velsignelse, at han indvilger i at handle med tyskerne for at kunne hjulene i gang i virksomheden. Sønnerne udvikler sig i meget forskellig retning – fra Frikorpssoldat og modstandsmand til svingpjattere, og hans datter indleder et forhold til en tysk nazist.

Anders Refn skåner os fra lette løsninger, og har mange fine iagttagelser undervejs, der gør at DE FORBANDEDE ÅR hæver sig betydeligt over en klichébunke som Hvidsten Gruppen. Vi bliver mindet om den skændige behandling af de danske kommunister og at den antisemitisme, som var dronning omtalte i sin nytårstale, også havde barske konsekvenser for jøder i Danmark under 2. verdenskrig.

Jesper Christensen og Bodil Jørgensen er glimrende som ægteparret Skov, og den lange rolleliste omfatter flere fine præstationer:

Gustav Dyekjær Giese viser, hvad teaterpublikummet for nyligt har erfaret, at han har lært at sige replikker tydeligt og med tyngde, og det skal blive spændende at følge ham i årene fremover. Lue Dittmann Støvelbæk skal primært illudere som trompetspiller og det gør han for så vidt upåklageligt. Sylvester Byder får endnu mindre at gøre godt med, hvorimod Mads Reuther formår at få det meste ud af sin hidtil bedste filmrolle.

Sara Viktoria Bjerregaard er slet ikke ueffen som den unge livfulde pige, der lader sig besnære af en håndkyssende tysker i Roman Schomburgs smukke skikkelse. I mindre roller glæder man sig bl.a. over gensyn med Poul Hüttel, Anne-Marie Helger og Lars Simonsen.

Filmens slutning vil afgjort blive diskuteret, men DE FORBANDEDE ÅR skal nok blive en publikumssucces og er da også en del af biografklub Danmark.