DEN UNGE WERTHERS LIDELSER

★★★★★☆

Efter en succesfuld spilleperiode på Aarhus Teater er Sargun Oshanas anmelderroste udgave af Goethes DEN UNGE WERTHERS LIDELSER endelig rykket ind hos co-producenten S/H i Kødbyen, København. Og den viser sig heldigvis at være en forestilling, som er værd at vente på.

Nathalie Mellbye har skabt en forunderlig scenografi – på een gang klassisk og moderne – med periodemøbler og vægmalerier i Jim Falks forrygende lysdesign. Di Garbis lydkulisse med følsom sang og stemningfyldt klaverspil formår på forbilledlig vis at forbinde fortid med vor tid.

Simon Mathew, der synes at udvikle sig med hver rolle han spiller, agerer den unge Werther med betydeligt nærvær, mens den særdeles lovende Alexander Mayah Larsen både illuderer som Werthers sjælelige spejlbillede og som hans rival. To sider af samme sag?

Som pigen Lotte, som de begge begærer, får Sara Viktoria Bjerregaard et seriøst scenegennembrud. Tidligere på året brød hun for alvor igennem på film som den letsindige datter, der må betale dyrt for sin forelskelse i Anders Refns "De forbandede år".

Sargun Oshana formår på forbløffende vis at gøre det gamle kærlighedsdrama relevant for et nutidigt publikum uden at forråde originalen.

Tværtimod bliver det også en intim historie om vores holdninger til selvmord og hvordan man håndterer – og ikke håndterer – sindslidelser hos dem, man egentlig har kær.

(Michael Søby)