UNDERDOG

★★★★☆☆

Den svenske film UNDERDOG ("Svenskjävel") er ikke sådan at ryste af sig

Ronnie Sandahl har både skrevet og instrueret dette indtrængende værk om den 23-årige drengepige "Dino", der har forladt den massive arbejdsløshed i Sverige i håb om et bedre liv i Oslo. Her bliver hun henvist til skodjobs, og ender som hushjælp hos en enlig far og hans teenagedatter. Hun føler en vis sympati for den understimulerede datter, men indleder en affære med faderen, der også betaler for disse ydelser. For også i den situation oplever den svenske pige, at der er den norske mand, der dikterer deres forhold.

Bianca Kronlöfs Dino har ben i næsen, men formår alligevel ikke umiddelbart at ændre sin tilværelse i forhold til den herskende samfundsstruktur mellem et lands indfødte borgere og dets indvandrere. Derved får historien et perspektiv langt ud over det bizarre kærlighedsdrama, der udspiller sig med faderen, datteren og den svenske hushjælp. Henrik Rafaelsen er tilpas selvfed som faderen, og Mona Kristiansen giver datteren en ganske rørende sårbarhed.

UNDERDOG giver også et indtryk af de kønsrolleproblematikker, der stadig eksisterer, hvor fyre i kraft af deres generelle økonomiske forkælelse også opnår mere magt.