Månedens interview:

ESBEN SMED

(John "Faxe" Jensen i "Sommeren ’92")

Fodbold-filmen SOMMEREN ’92 med Ulrich Thomsen i hovedrollen tegner til at blive et af efterårets helt store tilløbsstykker. Blandt de mange etablerede stjerner bemærker man med glæde den 31-årige Esben Smed i rollen som den "Vild med dans"-aktuelle John "Faxe" Jensen. Og det til trods for, at Esben Smed hverken spiller eller interesserer sig for fodbold.

"Da jeg første læste manuskriptet, tænkte jeg: Nå, det er ham den sjove. Nu har vi haft en del alvorlige scener, nu skal vi ha’ Faxe på banen. Men jeg ville også gerne vise andet end en fyr, der ikke kan ramme målet før i allersidste øjeblik. For han er jo også en slider. Hvis du ser kampene igennem, vil du se, hvordan han knokler og løber efter alle boldene. "

Esben Smed får da også tegnet et nuanceret portræt af John "Faxe" Jensen, der aldrig udleverer karakteren, men tværtimod får os til at holde af ham. En kvalitet man også genkender fra en række af Esben Smeds teateropgave. En ganske naturlig loyalitet med de pågældende figurer kombineret med en sjælden finhed, der åbenbarer nye facetter i karakterskildringerne.

Esben Smed stammer fra en lille flække uden for Odder. Det første teaterchok indtraf, da han i al for ung alder så The Rocky Horror Picture Show på Aarhus Teater.

"Jeg var skræmt fra vid og sans, og havde mareridt om det om natten. Bare det at se et par nylonstrømper blive klippet op! Men på en eller anden måde, tror jeg, at det satte noget igang."

Den unge Esben kom i praktik som scenebygger på teatret Svalegangen i Århus, og sad om aftenen og så prøver med manuskriptet i hånden. Den sidste dag blev jeg så over en fyraftensøl opfordret til at komme til casting på det næste stykke, de skulle lave, da man manglede en ung mand. Og det gjorde jeg så – og fik rollen. Alle de andre var professionelle,

"Jeg tror, det var der, at jeg for alvor fik blod på tanden. I starten turde jeg dog ikke søge ind på skuespilllerskolerne, og var vel 20, før jeg ansøgte første gang. Men efter 4 år med en helvedes masse prøver, kom jeg så ind på det, der dengang hed Statens Teaterskole."

Allerede mens Esben Smed gik på teaterskolen, var der bud efter ham til nationalscenen. Her gjorde han scenetjeneste som tjener i den Reumert-belønnede "Mågen" og senere fulgte en markant birolle i "Woyzeck", der bekræftede talentet.

"Drejescenen var nærmest konstant i brug under "Woyzeck", og da jeg let bliver køresyg, fik jeg et armbånd mod sygsyge, som faktisk hjalp. Så det varede ikke længe, før end der blev indkøbt søsyge armbånd til hele holdet."

Karrieren tog fart på Teater Nordkraft i Aalborg, der for alvor gav Esben Smed mulighed for at lufte sit skuespillertalent.
Et ambitiøse forsøg med at dramatisere Jakob Ejersbos romaner resulterede i forestillingerne EKSIL og LIBERTY. I den første havde Esben Smed kun en mindre rolle, men i den over tre timer lange LIBERTY fik Esben Smed den bærende hovedrolle.

"Oprindelig var det meningen, at forestillingen kun skulle vare halvanden time, men da dramatikeren efter sommerferie kom og afleverede manuskriptet, var der stof til tre timer. Men han sagde til gengæld, at vi kunne gøre med det, hvad vi ville. Vi beholdte dog det meste, for det var så godt skrevet."

På imponerende vis fremstillede Esben Smed en splittet teenagers vanskelige udvikling – fra forsømt skilsmissebarn til forsumpet ung mand. En teknisk krævende præstation, der udløste en Reumert-talentpris.

Da selveste Tom Waits skulle caste en stort anlagt musik-forestilling om Bonnie og Clyde i et samarbejde med Det Kongelige Teater, aflagde Esben Smed prøve for sit store idol og fik en af hovedrollerne. Den unge skuespiller nåede tilmed at fejre rollen med en flaske champagne, inden han fik en meddelelse om, at projektet var blevet lagt ned af personlige årsager.

"Det er jo vilkårerne i branchen, men føj hvor gjorde det nas."

Til gengæld fik Esben Smed en central rolle i DRs store nye TV-satsningen, der har arbejdstitlen "Bedraget". Seriens første afsnit er instrueret af Per Fly (manden bag "Bænken", en af Esbens favoritfilm) og vakte international opmærksomhed ved en gallaforestilling på filmfestivalen i Berlin. Den er efterfølgende solgt til en række lande, bl.a. England og en amerikansk genindspilning er under overvejelse. Første sæson består af 10 afsnit og allerede i kassen, og Esben Smed er netop gået igang med optagelserne til sæson. to.

"Men jeg savner at spille teater. Der er en hel særlig form for fælllesskab, som jeg slet ikke kan undvære."