MANDELA – VEJEN TIL FRIHEDEN

★★★★☆☆

Kvartetten er på godt og ondt et well-made play om 4 aldrende operasangeres sidste svanesang, men samtidig så charmerende, at man godt forstår, hvorfor BBC har valgt at filmatisere det med Dustin Hoffman i instruktørstolen og Michael Gambon, Dame Maggie Smith, Pauline Collins og Tom Courtenay i hovedrollerne. Stykket har også været på repertoiret i flere år hos vores nordiske naboer, så det kan ikke undre, at Sandø og Jondal har nuppet det.

Det klær Sandøs talent at spille komisk liderlig enkemand, selvom stemmen synes at være alderdomsplaget. Jondal skal igen spille en stjernerolle, selvom hun i bedste fald fremstår som en habil provinsskuespillerinde uden stjerneudstråling. Poul Hüttel er naturligvis i sit es som parfumeret exmand, hvis gentlemanydre pludselig kan eksplodere, når appelsinmarmeladen til morgenmaden mangler. Man taber sit hjerte til den joviale og halvsenile trunte, som Lotte Olsen spiller så fortryllende…et godt bud på sæsonens mest uventede comeback og det bedste jeg har set Lotte Olsen lave.

Ingen tvivl om, at denne bagatel nok skal gøre lykke på turne, sådan som Souvenir gjorde det i forrige sæson. Også selvom at Susse Wold havde passet bedre til divarollen af den solide men uinspirerende Jondal. Vibeke Vredes iscenesættelse er primært effektiv men det er jo også noget… og en kvartet af stjerner er den helt oplagte karakter til denne forestilling.