JEPPE PÅ BJERGET

Rønne Theater

★★★★☆☆

Rønne Theater, der blev bygget i 1823, kaldes for Danmarks ældste levende teater, og er tilmed et af landets absolut hyggeligste. Derfor passer vores nationale klassiker JEPPE PÅ BJERGET (også kendt som "Den forvandlede bonde") perfekt ind i disse rammer, selvom man også gerne havde set en ny Bornholmer-revy.

Det var netop JEPPE PÅ BJERGET, der spillede her i 1823 – kun 14 dage efter åbningen, og derfor virker det også passende, at netop Holbergs Jeppe får lov til at genåbne dette velrenoverede barokteater. Betagende håndmalede kulisser med naturmotiver omkranser den møding, der med en enkel bevægelse kan forvandles til baronens seng – for større forskel er der jo i virkeligheden ikke mellem høj og lav.

Niels Secher, der udover at være scenografisk konsulent også har taget sig af regi og kostumedesign, udviser stor sans for perioden i sit arbejde, og Jens Svane Boutrup modsvarer det heldigvis med en ganske frisk iscenesættelse af skuespillerne, så vi undgår det rene museumsteater.

Esben Dalgaard er en overbevisende Jeppe med en umiddelbart sympatisk udstråling, der gør at vi kan lide ham, selv når han opfører sig grovest. Karin Bang Heinemeier er ham en solid Nille, en velfungerede blanding af selvmedlidende hustru og infam piskesvingerske. Ole Boisen har også sine øjeblikke som den griske Jacob Skomager, der lokker den svage Jeppe på afveje, men Jacob Teglgaard slår desværre ikke til som baronen, der ender i ren karikatur. Bedre går det for Morten Brovn i diverse smårolle bl.a. som Erik Lakaj.

Lars Fjeldmose søger for, at vi får en usædvanlig musikalsk version af JEPPE PÅ BJERGET, som tilfører forestillingen en vis lethed.

I tilgift får man indledningsvis eller i pausen en herlig dukketeater-udgave af William Shakespeares komedie "Trold kan tæmmes" udført med tempo og vanvid af samme hold skuespillere. Et forvarsel om, at vi kan forvente denne klassiske komedie i sin fulde længde på Rønne Theatre i en kommende sæson?