PRIDE

★★★★★☆

Hvis man også elskede film som "Det’ bare mænd" ("The Full Monty") og "Billy Elliot", vil man højest sandsynlig både grine og græde til PRIDE. Filmen fortæller en autentisk historie om de menneskelige og politiske konsekvenser for de minearbejdere og homoseksuelle, der i midten af 80erne stod skulder mod skulder for at trodse Thatcher-regimet.

Instruktøren Matthew Warchus får et imponerende filmgennembrud efter sin Tony-triumf på Broadway, og PRIDE har da også modtaget såvel en Golden Globe-nominering som årets bedste komedie som en BAFTA-pris til filmens producenter og manuskriptforfatter.

Samtlige skuespillere i det store ensemble yder forbilledlige indsatser anført af den gennemsympatiske George MacKay som den forsigtige Joe, der vover mere end han egentlig tør. Men også mere kendte engelske navne som Imelda Staunton ("Vera Drake"), Bill Nighy ("Love Actually"), Paddy Considine ("In America") og Andrew Scott (bioaktuel i Ken Loachs "Jimmy’s Hall") bidrager til at gøre PRIDE til en udelt fornøjelse. Og budskabet om, at man nogen gange bør se ud over sine egne umiddelbare interesser blot for at hjælpe andre, luner i den grad i en til tider temmelig kynisk verden.